Ne bízzuk a macskára az aranyhalat! | Diák Center

 

Tombol a vizsgaszezon, tehát már kijózanodtál a szilveszteri bulikómából. Most éppen az égiekkel üzletelsz és fogadkozol, hogy a tavaszi félévben tuti jófej leszel, többet tanulsz, bejársz minden órára és így tovább, csak most az egyszer ne húzzanak meg a statisztika, római jog vagy anatómia vizsgán. Ismerős? Naná, ahogy az az érzés is, hogy mennyire eleged van már a be nem tartott fogadalmaidból! Idén ezeknek is búcsút vehetnél, nem gondolod? Adunk pár tippet, hogy ne csak a vizsgáid sikerüljenek, de a saját magadnak tett ígéreteidet is könnyebben betarthasd. Különben a macska megeszi az aranyhalat, mielőtt még kifoghatnád!

  1. Amit ígértél, azt kérd is számon magadon!

Kiábrándító, de így van: a magunknak tett ígéreteinket szegjük meg a legkönnyebben, mert nem kell másnak számot adnunk a kudarcról. Sokszor inkább elfelejtjük vagy megmagyarázzuk, hogy ezt miért nem gondolhattuk komolyan, aztán persze szembejön velünk egy sikersztori és kész is a lúzermorál! Az évfolyamtárs, aki lefogyott, a barátnő, aki leszokott a cigiről, a szomszéd, aki már túl van a nyelvvizsgán vagy egy családtag, aki sorsfordító tettét a szemünk láttára hajtotta végre. Keserű szájízzel kapiskáljuk már, miről is maradtunk le: saját magunkról. Ezért fontos, hogy a fogadalomhoz ne csak végső határidő legyen, hanem rész-határidők is, amikor tudatosan szembenézünk a tényekkel.

  • Le kell írni, különben az amnézia felemészti

Mindenki ezt mantrázza és nem érted, miért kell leírni a célokat és a fogadalmakat? Elmagyarázzuk. Az emberi elme úgy működik, hogy a maga javára szereti formálni a valóságot. Amikor valamit megfogadsz, a siker reményéből táplálkozó boldogsághormon és a pillanatnyi adrenalin teljes mértékben elhiteti veled, hogy ez könnyedén sikerülhet. Ilyenkor nem érzed, mennyire lesz kemény az edzés, milyen laposra ülöd majd a hátsód a nyelvvizsgáért és mennyi lemondással jár megszabadulni valamilyen rossz szokástól. Csak azt tudod, hogy ami a fejedben van, az az egyetlen igazság. Aztán jön a másnap, amikor tényleg meg kell izzadni az eredményekért és az agyad átkapcsol vészriadóra, hiszen szeretné a kényelmi állapotot visszanyerni. Ezzel viszont te veszítesz, de ha leírtad a célod, bármit mond neked a kisördög, leszerelheted a „szerződéssel”.

  • Ne légy szigorú, de légy realista!

Jó dolog az extrémsport, de semmilyen olyan célt nem fogsz tudni teljesíteni, ami nem reális. Ideig-óriáig lehet megterhelő, szokatlanul nehéz és nagy változásokat igénylő feladatokat végezni, de nem tartósan. A szervezet lemerül, megbetegszik és tiltakozni fog, ráadásul vésztartalékra kapcsol. Olyan célokat tűzz ki, amelyek a jelenlegi helyzetedhez képest reális tempóban belátható időn belül teljesíthetők, különben egy hónap alatt nem csak feladod, de le is fogod tagadni őket. Légy magadhoz jó: ha túl szigorú vagy, utálni fogod és kifogásokat keresel majd, ha túl engedékeny vagy, a hedonizmus fog legyőzni, de ha igazságos vagy, a belső tartásod megvéd a kilengésektől!

  • Kis falatonként az elefánt is elfogy

Egyszerre csak egy dolgon változtass, de gondoskodj róla, hogy ez a változás folyamatos legyen! Így tudod becsapni az ellenállásra alkalmas elmét és szinte észrevétlenül megváltoztatni a rutinod. Gondolj csak bele: a rossz szokások sem egy hét alatt alakultak ki és a kilók sem egy nap alatt ugrottak fel. Adj időt magadnak a változásra, különben a változás nem fog szóbaállni veled, ez garantált! Sokkal fontosabb, hogy szeresd az új életed, mint az, hogy kampányként tekints egy célra és abban a hitben sanyargasd önmagad, hogy ez úgyis csak időleges. Miért csapnád be magad? A fogyás eredményét sem egy napra tervezed, nem igaz? Szeretnéd, ha mindig csinos maradnál, akkor pedig ez nem egy projekt, hanem a teljes életformád.

  • Ne feledkezz meg a nárcisztikusról!

Jutalmak és ünnepek nélkül csak rutin az élet. Szükségünk van a simogatásra, főleg amikor legyőztük önmagunkat. Változni és változtatni nehezebb, mint létrehozni valami újat vagy valaki mást legyőzni, ezért ünnepeljük meg a sikereinket! A bennünk élő nárcisztikusnak úgy kell az elismerés, mint egy falat kenyér. Miért? Mert belőlünk csak egy van és erre az egy emberre kell tudnunk büszkének lenni egész életünkben. Fogadjuk meg, hogy idén betartjuk a fogadalmainkat! Mi, a Diák Centernél egészen biztosan büszkék leszünk rád, ha sikerül.

Írta: Diák Center
Regisztrálj és értesülj friss munkáinkról!