Legyen időd mindenre! | Diák Center

Mindenkinek ugyanannyi van belőle, mégsem egyformán tudjuk kihasználni időnket és ez elég idegesítő is lehet. Diákként bármilyen király az élet – hiszen végre te magad szabod meg, mit kezdesz az időddel –, nem is olyan egyszerű úgy szervezni magunkat, hogy mindenre jusson és ne azt érezzük: folyton lemaradunk valamiről. Adunk pár tippet, hogyan tudod összeegyeztetni a tanulást és a szabadidőt a diákmunkával, amiből esetleg mindkettőt finanszírozod.

Az a fontos, amire időt szakítasz

Sajnos, bármennyire is közhelyes, egyszerre csak egy dologgal tudunk foglalkozni. Tehát, arra szánjuk az időt, ami a legfontosabb: a prioritások fogják meghatározni hatékonyságunkat. Legyünk résen és elsőként a prioritásokat állítsuk fel! Érdemes a tervezésre elegendő időt szánni, mert ezen áll vagy bukik a tervünk sikere. Nem feltétlenül sok időt kell tölteni a legfontosabb dolgokkal, sokkal inkább rendszeresen kell elegendő időt szánni rájuk. Ebben legyünk nagyon tudatosak! Ha például szükséged van pénzre, diákként a pihenés és a tanulás után a munka lesz a harmadik legfontosabb dolog és a szórakozás hátrébb sorolódik a listán.

Mennyi időt vesz igénybe egy tevékenység?

Sokan az alapoknál csúsznak meg határidőkkel, szervezéssel, időbeosztással. Anélkül ugyanis, hogy ismernénk, mennyi időbe telik valamit elvégezni, nem tudunk pontos időbeosztást készíteni. Az biztos, hogy a szükséges pihenőidő nem nagyon rövidíthető le, tehát elsőként önismeretünkre hagyatkozva mérjük fel, mennyi alvásra van szükségünk. A 24 órából ez az idő ugyanis a továbbiakban tabu. Az iskolai elfoglaltságok félévente változnak, de adott félévre pontosan tudjuk az óraszámot és az órarendet, tehát ez is adott. Ez után következhet a diákmunka: mennyi pénzre van szükségünk és mennyi időt tudunk erre szánni – ez a kérdés. A DiákCenternél segítünk kialakítani a számodra megfelelő munkabeosztást: együtt kiválasztjuk a legalkalmasabb ajánlatot és felkészítünk, hogy a legtöbbet hozd ki magadból.

A kevesebb néha több

Ha valamit kétszer annyi idő alatt csinálunk meg, mint amennyit igénybe venne, nemcsak az időnket, de az energiánkat is pazaroljuk. Például munka vagy tanulás közben ne nézegessük folyton a facebook-ot, ne netezzünk és ne csevegjünk hosszasan telefonon, mert saját időnket pazaroljuk. Nem beszélve arról, hogy az elvégzett munka (legyen az dolgozat, tanulás vagy diákmeló) örömmel és energiával tölt el. Mindahányszor befejezünk egy fontos feladatot, újabb erővel töltődünk fel. Ezzel gyakorlatilag saját lelki, mentális egészségünket védjük és persze több időnk marad pihenésre, szórakozásra, utazásra – bármire, amit szeretnénk.

Őrizzük meg rugalmasságunkat!

Ne aprózzuk szét magunkat! Válasszunk kevesebbet és hagyjunk időt a szünetekre, regenerálódásra is! Gondoljunk a váratlan eseményekre is! Amit ugyanis eltervezünk, ritkán valósul meg pontosan abban a formában, ahogy eltervezzük. Például jelentkezünk diákmunkára, megkapjuk a beosztásunkat és délután 2-kor odajön a vezető, hogy felajánlja: amennyiben tudunk vállalni túlórát, duplán megfizeti. Nos, ez a lehetőség a pénztárcánknak biztosan szimpatikus lesz és ha nem tábláztuk be magunkat teljesen, el is tudjuk vállalni.

A naptárad a legjobb barátod

Egyetlen helyen legyen minden teendőd: a naptáradban!  A telefonod még emlékeztet is a teendőidre, tehát csak rögzítsd fel a programokat azonnal. Nem kell észben tartani, csak pontosan vezetni az újdonságokat is. Az egyetemi órák beosztása adott, tehát diákként ez jó kiindulópont lehet. Az órarendedet félév elején magad is tudod befolyásolni, ha már számítasz rá, hogy dolgozni is fogsz. Annyi órát vegyél fel a kötelezőkön kívül, amennyit valóban teljesíteni is tudsz. A vizsgákkal ugyanez a helyzet: a közelgő vizsgaidőszakra meghirdetett időpontokat ahhoz igazítsd, hogy milyen egyéb rendszeres dolgod van még időközben.

Nem vagy egyedül

A DiákCenter azért van, hogy segítsen érvényesülni a munkaerőpiacon még tanulmányi éveid alatt. Pontosan tudjuk, milyen sokféle egyetemi elfoglaltságod van és mennyire itt az ideje a bulizásnak is. Élő ember nem képes a 24 órából 25-öt varázsolni, ezért mi inkább abban segítünk, hogyan tudod a magad igényeire és tempójára szabni a teendőidet. Gyere be hozzánk egy beszélgetésre, ha tanácstalan vagy, de akkor is, ha csak egy kicsit megszusszannál, és oszd meg dilemmáidat velünk! Együtt okosabbak lehetünk! Írd be a naptáradba a DiákCentert! Várunk szeretettel!

 

Írta: Diák Center
Regisztrálj és értesülj friss munkáinkról!