Hitelbe kapott szabadság | Diák Center

Már a levegővétel is pénzbe kerül, annyira anyagias lett a világ. Elég korán, már tanulóéveink alatt megtapasztaljuk, hogy mindennek ára van és valakinek ezt az árat muszáj megfizetnie. Boldogok a szerencsések, akik helyett a szülők állják a stexet, de mit tegyen az ember lánya, fia, ha kurta a takaró és nem ér végig? Két lehetőségünk van: a diákmunka vagy a diákhitel. Az elsőt feltétlen ajánljuk, a másodiktól mindenképpen óvva intünk minden fiatalt, hiszen több káros következménye is van.

Tartozással kezdeni az életet

Míg a diákmunka dolgozni tanít, kapcsolatrendszert bővít és a pénztárcánkat is gyarapítja, a diákhitel passzív jövedelem, amit akkor kell elkezdenünk törleszteni, amikor éppen kezdenénk az életet, vagyis amikor a legnagyobb szükségünk volna kezdőtőkére. A hiteltartozás jelentős mértékben korlátozza munkavállalási lehetőségeinket is, hiszen a fizetési kötelezettség miatt nem sokáig válogathatunk az ajánlatokban. A diákhitel – minden más hitelhez hasonlóan – éppen a fejlődésben korlátoz, amíg vissza nem fizettük. Gondoljunk csak bele, amíg törlesztünk, végig a múltat fizetjük ki, a jelenben nem sok lehetőségünk van fejlődésre.

A hitel lelki teher is egyben

A pénz nem pusztán az anyagi világ egyik kötelező kelléke, de energia is, és ennek semmi köze az ezotériához. Ha van, azért, ha nincs, azért fészkeli bele magát gondolatainkba, tehát a pénzhez való viszonyunk akár lelki terheket is okozhat, különösen, amikor hitel-függők vagyunk. Elég bánat az embernek, hogy nem rendelkezik elegendő pénzzel tanulmányai folytatásához, nem szükséges egy adósság-spirálba hajszolnia magát, mert a helyzet csak romlani fog. Minden hitel komoly lelki teher is, egy idő után a kontroll-érzetünket is kikezdi az örökös függés. Helyette inkább dolgozzunk: a lassúbb, de biztos megélhetés kialakítása mentálhigiénés szempontból is jótékony hatással bír, és nem tesz függővé senkitől, semmitől.

Nincs ingyen ebéd

A hirtelen jött szerencse és a pénz, amiért nem kellett megdolgoznunk, valami olyasmihez szoktat hozzá, ami nem fenntartható. A diákhitel azzal az illúzióval kecsegtet, hogy könnyedén számíthatunk segítségre, nem kell tennünk érte szinte semmit. Persze, később jön a fekete leves, amikor a nagy semmiből kell elővarázsolni a törlesztő-részletet minden hónapban. Nem szabad fiatal életünket ilyen hazugsággal kezdeni, hiszen nem ez az egyetlen módja a pénzszerzésnek, különösen most, amikor a munkaerőpiac szivacsként várja a friss munkaerőt. Legyen a diákhitel a végső megoldás, az utolsó menedék, amire csak akkor szánjuk rá magunkat, ha már minden mást kipróbáltunk.

Mit tegyünk, ha mégis felvettük a diákhitelt?

Adódhat olyan helyzet, amikor ez az egyetlen kiút, ám legyünk résen! Ne üljünk ölbe tett kézzel a tanulmányi időnk végéig, hanem kezdjünk el dolgozni és takarékoskodni, hogy a felsőfokú tanulmányok zárásakor legyen elegendő tartalékunk a diákhitel visszafizetésére vagy legalább kezdőtőkénk lehessen az életkezdéshez. Sokkal fontosabb a felelősség helyes kezelése, mint a pénzösszeg maga: a helyes gazdálkodás megvéd az adósságspiráltól és a diákhitel káros következményeitől. Jusson eszünkbe: nem lehet hitelből szabadságot vásárolni!

Írta: Diák Center
Regisztrálj és értesülj friss munkáinkról!