Gondolkodj vezetőként! | Diák Center

A személyes sikered egyik titka valóban az, mennyire tudsz vezetőként gondolkodni. Már diákmunkásként is ebből származik a legtöbb előnyöd, hiszen, ha megérted, mi jár a főnök fejében, az ujjad köré csavarhatod – kizárólag jó értelemben! Biztos tapasztaltad már, hogy bármennyire laza a diákmeló, néhány fontos szabály rád is vonatkozik. Semmi sem kiábrándítóbb, mint az érthetetlen regulák szerint viselkedni, tehát segítünk megérteni, mit szolgálnak az elvárások, hogy megfelelhess ezeknek.

Hárman párban

Diákmunkát vállalsz nálunk, ezzel összekötjük egy időre az életünket: Te, a Partnerünk, akihez dolgozni mégy és Mi, azaz a DiákCenter. Párban leszünk, mert ún. „soros kapcsolással” működik a viszony: a munkáltatóval is és veled is mi szerződünk. Igen, kitaláltad: mi tartjuk a hátunkat érted akkor is, ha valamit nem a terveid szerint sikerül. Van ilyen, nem egyformák a napok, nekünk sem.

Bár nem szerelmi háromszöget alkotunk, mégsem csupán munkakapcsolat a miénk. Gondolj bele: velünk alapozod meg a karrieredet, mi vagyunk az „ügynökséged”, hiszen mi értékesítjük a szabadidődet. Az ember az ügynökével nem akar ki…tolni, te is légy velünk kíméletes. Szeretnénk például, hogy időben jelezd, ha valami miatt nem tudsz bemenni dolgozni! Miért? Mert akkor nekünk kell találnunk helyettesítőt a munkádra, hogy ne veszítsd el a további lehetőségeidet.

A főnök tényekben gondolkodik

Ha majd te is vezető leszel, jobban megérted, miért nem érdeklik a főnököt a kifogások. Tökmindegy, hogy a macska kölykezett, a vénasszonyok potyogtak vagy éppen bal lábbal keltél, számára a végső tény az egyetlen méltányolható információ: nem vagy itt, tehát nincs, ki elvégezze a munkát. Ilyenkor természetesen új embert kér a Diák Centertől és mi nyilván új diákot küldünk. Magyarán: nem tudunk megvédeni, ha nem időben szólsz, hogy szükséged van helyettesítőre.

Minden munkáltatónak az a jó, ha kiszámítható munkaerővel dolgozhat, ez azonban nem egyenlő a problémamentességgel. Aki emberekkel foglalkozik, pontosan tudja: mindenki életében lehetnek váratlan események, megoldandó problémák. A jó vezető többek között az alapján ítéli meg embereit, hogy miként viselkednek nehéz helyzetekben és mennyire megoldás-orientált a gondolkodásmódjuk. Szóval, ha a főnök nyílt és őszinte kommunikációt tapasztal részedről, könnyebben tolerálja a rendkívüli eseményeket is.

Minél többet fizetünk neked, annál jobb nekünk

A háromlábú székben az a jó, hogy nem billeg: a legstabilabb konstrukció. Mindegyik láb ugyanannyira fontos és bármilyen körülmények között stabilan áll. Persze, ha az egyik láb rövidebb, akkor az ülésre alkalmas része nem lesz egyenes, tehát nem tart meg, ha rátelepszel. A mi munkavállalónk vagy és szeretnénk megóvni téged a csalódásoktól. A legalapvetőbb hát, hogy a szabályokat betartsd velünk és a munkahelyeden egyaránt, hiszen jó ideig még mindketten számítunk rád. A megbízható diákmunkásokból lesznek a csoportvezetők, menedzserek és majd a vezetők, akik – hiszen tudod már – csakis tényekben gondolkodnak.

 

Írta: Diák Center
Regisztrálj és értesülj friss munkáinkról!