Dolgozz, bulizz és a zsebedre is gondolj! | Diák Center

Nyár közepén járunk és már kerestél egy kis pénzt diákmunkával. Csak az a bökkenő, hogy a csábítás apró zöld tündére folyton próbálja kicsalogatni a zsebedből a petákokat, hiszen a nyár tele van csalogató bulikkal, utazásokkal, de semmi sincs ingyen. Sajnos, több nap, mint kolbász és máris nyakunkon az ősz, kezdődik a tanulás és neked mindennél jobban kell majd a nyári munka gyümölcse. Mit tehetsz, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon?

Ismered a 80/20-as szabályt?

Minden pénzt nem tudsz félretenni és fiatal vagy, most az ideje a bulizásnak, az utazásnak és a hatalmas nyári kalandoknak. Azonban elkerülheted a lelkiismeretfurdalást, ha betartasz egy apró szabályt: a 80/20-as Pareto elvet. Ez azt jelenti, hogy a tevékenységeinknek csak 20%-a szolgálja igazán az előmenetelünket, a maradék 80% kevésbé hasznos. Ha nehezen tudsz spórolni, nyugodtan alkalmazhatod ezt az elvet: tedd félre a kereseted minimum 20%-át.

Így szinte meg sem érzed a megtakarítással járó lemondást és a nyár végére mégis marad egy kis pénzed. Persze, ha teheted, fordíts az arányokon és a 80%-ot tartogasd nehezebb napokra! A lényeg, hogy ha keveset is, de mindenképpen tegyél félre a keresetedből! Ez nyilván mindenkorra érvényes, nem csupán a nyár melók bevételére.

Fektesd be a pénzed!

A befektetésekhez ugyanis nehezebb hozzáférni, nem tudod olyan könnyen lekölteni, mintha készpénzben áll rendelkezésre a jövedelmed. A bankok remek lehetőségeket kínálnak az egyszerű lekötéstől az értékpapírokig, állampapírokig, de választhatsz saját megoldást is. Lehet, hogy azért kezdtél el dolgozni, mert valamit szeretnél megszerezni: biciklit, számítógépet vagy egyszerűen a jogosítványra hajtasz. A lényeg, hogy amint van annyi pénzed, fizesd be, akár részletre is, így gyorsabban fogod elérni a kívánt célt és nehezebben csábulsz egyéb költekezésre.

A pénz oda megy, ahol már van

Hallottad ezt a mondást és eléggé bosszantónak tűnt, mert azonnal a gazdagok jutottak eszedbe. Hidd el, ez rád is ugyanígy érvényes. Nyiss takarékszámlát és rendszeresen tegyél be egy-egy összeget, hogy lásd, a munkád eredménye hogyan gyarapszik. A számoknak varázslatos erejük van, különösen, ha pénzről van szó: minél nagyobb összeg áll rendelkezésre a bankszámládon, annál fegyelmezettebb leszel költség oldalon és annál erősebb lesz benned a megtakarítási vágy.

Ez úgy működik, hogy a pénzt nem önmagában képzeljük el, hanem az általa elérhető, megvásárolható dolgokkal együtt. Ha kevés pénzed van, a fantáziád is csak keveset fog visszatükrözni, minél több a megtakarításod, annál merészebb céljaid lesznek. Így teheted pénzmágnessé a bankszámládat. Úgy is mondhatnánk, hogy a gazda szeme hízlalja a jószágot.

 

Ismerd meg a saját korlátozó hiedelmeidet!

A pénzhez való viszonyunk általában bonyolultabb, mint hisszük. Sok olyan hiedelmünk van, ami rejtve marad, míg újra és újra nem ismételgetjük ugyanazt a viselkedést. Például, ha rendszeresen kicsúszik a kezünkből a pénz, lehet, hogy tudat alatt működik egy program, ami azt sugallja: nem érdemled meg. A pénzügyi tudatossághoz tehát elengedhetetlen az önismeret is, tehát tisztázd magadban, mi az akadálya a takarékoskodásnak!

 

Írta: Diák Center
Regisztrálj és értesülj friss munkáinkról!