Diákmunka Blog | Diák Center

Mitől olyan menő a külföldi fesztiválmeló?

Jöhetsz csak a Royal Ascot-ra, de felfűzheted élményeidet a Parkife – Download – Royal Ascot sorozatra, a lényeg, hogy idén is várnak az angol fesztiválok. Világot látni, nyelvet beszélni, pénzt keresni és bulizni egyet: ezt mind lehet, ha velünk tartasz. Mégis, mit nyújt a fesztiválmeló a többi diákmunkához képest, amiért mindenképpen érdemes belevágni?

Kizökkenni a megszokott kerékvágásból

Elhagyni a komfortzónát: ez az első szempont, amiért érdemes külföldi fesztiválmunkára jelentkezni. Kicsit mást, máshol, máshogyan csinálni – ez mindig bejön, ha már uncsi és egyhangú az élet. Felfrissít, feltölt és rákényszerít egy kis nyelvgyakorlásra, miközben pénzt is keresel. A perspektívaváltás időnként azért is hasznos, mert hazatérve, az itthoni dolgaidat is friss szemmel nézed majd – ez minden utazás egyik legértékesebb előnye.

Nem akárki alkalmas rá, de akinek bejön…

…azt jövőre is szívesen látják. Gondolj csak bele, egy ilyen helyen pörgés van, gyorsan és önállóan kell megoldani feladatokat, ráadásul nem az anyanyelveden kommunikálsz. Az angolok szeretik, ha valakivel nem kell babázni, ezért megbecsülik a jó munkaerőt és szívesen látnak a következő fesztiválon és fesztiválszezonban is, ha megbízhatnak benned. Neked pedig vastagon megéri, hiszen fél hónap alatt keresel annyit, mint itthon egy teljes hónapban.

Belépő, ahová csak meghívásos alapon juthatnál be

Ilyen például a Royal Ascot. A britek kedvenc kalapshow-ja –ami mellesleg lóverseny is J – exkluzív esemény, a királynő részvételével. Szerinted, ide bárkit csak úgy beengednek? De nem ám!  Velünk bejuthatsz az angol tízezer káprázatosan színes és puccos világába, ha csak egy verseny erejéig is. Közelről csodálhatod meg a szigetország bizarr divatját és szelfizhetsz – reméljük, nem csak a lovakkal. Ez már csak rajtad múlik.

A pénzről se feledkezzünk meg!

Mennyi az annyi, ha külföldön dolgozol? Nyilván több, mint az itthoni fizu, bár hosszú távon természetesen a rendszeres itthoni munka éri meg, ha itthon tanulsz. A fesztiválmeló olyan, mint egy jó kampány, ami sokat hoz a konyhára, de időszakos kereseti lehetőség. 12 nap alatt 100 ezer fölött keresni nem is rossz üzlet, ha belegondolsz, hogy a hazai átlagfizetések is 200 ezer körül vannak, teljes munkaidőre, egész hónapra. Te pedig szórakozva kereshetsz 100-120 ezret, miközben végigjárod Anglia legtutibb fesztiváljait.

Ne a többiek Instájából tájékozódj!

Ismered a véleményünket a közösségi oldalakon posztolt infók valóságértékéről. Ha menőzni akarsz, ne a többiek Fb és Insta-posztjait majmold, legyenek saját variációid irigylésre méltó élményekre! Mellesleg tudd, hogy a magyar munkáltatók HR-esei is megnézegetik a jelöltek közösségi profiljait és egy külföldi fesztiválmunka – hacsak nem „elázott” állapotban mutatkozol a fotókon – azt jelzi, hogy belevaló, bátor fazon vagy, aki még a nyelvet is olyan szinten beszéli, hogy elboldogul a terepen. Ez már tényleg menő, emiatt érdemes belevágni a fesztivál-kalandba!

És ha kedvet kaptál, ezen a linken tudsz jelentkezni:

https://forms.gle/scdB88TXmbZhiKmW6

 


Hitelbe kapott szabadság

Már a levegővétel is pénzbe kerül, annyira anyagias lett a világ. Elég korán, már tanulóéveink alatt megtapasztaljuk, hogy mindennek ára van és valakinek ezt az árat muszáj megfizetnie. Boldogok a szerencsések, akik helyett a szülők állják a stexet, de mit tegyen az ember lánya, fia, ha kurta a takaró és nem ér végig? Két lehetőségünk van: a diákmunka vagy a diákhitel. Az elsőt feltétlen ajánljuk, a másodiktól mindenképpen óvva intünk minden fiatalt, hiszen több káros következménye is van.

Tartozással kezdeni az életet

Míg a diákmunka dolgozni tanít, kapcsolatrendszert bővít és a pénztárcánkat is gyarapítja, a diákhitel passzív jövedelem, amit akkor kell elkezdenünk törleszteni, amikor éppen kezdenénk az életet, vagyis amikor a legnagyobb szükségünk volna kezdőtőkére. A hiteltartozás jelentős mértékben korlátozza munkavállalási lehetőségeinket is, hiszen a fizetési kötelezettség miatt nem sokáig válogathatunk az ajánlatokban. A diákhitel – minden más hitelhez hasonlóan – éppen a fejlődésben korlátoz, amíg vissza nem fizettük. Gondoljunk csak bele, amíg törlesztünk, végig a múltat fizetjük ki, a jelenben nem sok lehetőségünk van fejlődésre.

A hitel lelki teher is egyben

A pénz nem pusztán az anyagi világ egyik kötelező kelléke, de energia is, és ennek semmi köze az ezotériához. Ha van, azért, ha nincs, azért fészkeli bele magát gondolatainkba, tehát a pénzhez való viszonyunk akár lelki terheket is okozhat, különösen, amikor hitel-függők vagyunk. Elég bánat az embernek, hogy nem rendelkezik elegendő pénzzel tanulmányai folytatásához, nem szükséges egy adósság-spirálba hajszolnia magát, mert a helyzet csak romlani fog. Minden hitel komoly lelki teher is, egy idő után a kontroll-érzetünket is kikezdi az örökös függés. Helyette inkább dolgozzunk: a lassúbb, de biztos megélhetés kialakítása mentálhigiénés szempontból is jótékony hatással bír, és nem tesz függővé senkitől, semmitől.

Nincs ingyen ebéd

A hirtelen jött szerencse és a pénz, amiért nem kellett megdolgoznunk, valami olyasmihez szoktat hozzá, ami nem fenntartható. A diákhitel azzal az illúzióval kecsegtet, hogy könnyedén számíthatunk segítségre, nem kell tennünk érte szinte semmit. Persze, később jön a fekete leves, amikor a nagy semmiből kell elővarázsolni a törlesztő-részletet minden hónapban. Nem szabad fiatal életünket ilyen hazugsággal kezdeni, hiszen nem ez az egyetlen módja a pénzszerzésnek, különösen most, amikor a munkaerőpiac szivacsként várja a friss munkaerőt. Legyen a diákhitel a végső megoldás, az utolsó menedék, amire csak akkor szánjuk rá magunkat, ha már minden mást kipróbáltunk.

Mit tegyünk, ha mégis felvettük a diákhitelt?

Adódhat olyan helyzet, amikor ez az egyetlen kiút, ám legyünk résen! Ne üljünk ölbe tett kézzel a tanulmányi időnk végéig, hanem kezdjünk el dolgozni és takarékoskodni, hogy a felsőfokú tanulmányok zárásakor legyen elegendő tartalékunk a diákhitel visszafizetésére vagy legalább kezdőtőkénk lehessen az életkezdéshez. Sokkal fontosabb a felelősség helyes kezelése, mint a pénzösszeg maga: a helyes gazdálkodás megvéd az adósságspiráltól és a diákhitel káros következményeitől. Jusson eszünkbe: nem lehet hitelből szabadságot vásárolni!


Miért nem tehermentes a jövedelem?

Diákként munkát vállalsz, majd azonnal szembesült a jövedelemszerzés iróniájával: bruttót ígérnek és nettót kapsz kézhez. Egyáltalán, miért mondják meg a bruttót, ha csak a nettó jár neked és miért nem nettóban számoljuk a fizetést? Mi minden terheli a béreket és mit vonnak a diákmunka során szerzett pénzből? Miért fontos tisztában lenned az adók és járulékok fajtáival és mértékével?

A tudatlanság nem mentesít a felelősség alól

Ökölszabály a jogban is, de nincs olyan téma, amivel kapcsolatban nem érvényes: a közlekedéstől az egészséggel kapcsolatos ismereteken át a gazdálkodásig mindenhol megfontolandó. A jövedelmet adók és járulékok terhelik, a kettő közötti különbség könnyen felfogható, ha belegondolunk, kiért és ki miatt vonják egyiket-másikat. Az adó közteher, vagyis olyan célokat szolgál, amelyek közös felelősség hatálya alá esnek, mint például a szociális rendszer fenntartása vagy az állami intézményrendszer működtetése. A járulékokat pedig azért fizetjük, hogy személyesen mi magunk megkapjuk a megfelelő védelmet szükség esetén: nyugdíjat, amikor eljön az ideje vagy orvosi ellátást, táppénz, ha szükséges. Lehet vitatkozni az adórendszerrel, de ez nem a munkáltatók és különösen nem a diákmunka közvetítők felelőssége: olyan jogszabályi erejű rendelkezés, aminek a be nem tartása büntetőeljárást von maga után.

Milyen levonások terhelik a diákmunkából szerzett jövedelmet?

Rögtön az elején tisztázzuk: a diákszövetkezeteknek nem áll jogukban megkurtítani a diákok bérét, tehát minden levonás az államkasszába megy. Így is kedvező adózással fizetik a diákmelót: 15%-os személyi jövedelemadót kell fizetnie a diákszövetkezetnek a bruttó munkabér után az állam felé. Az iskolaszövetkezeti tagként dolgozó diák bére nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, ezért nem terhelik járulékok, cserébe nem keletkezik biztosítási jogviszonya sem. Amennyiben viszont nem diákszövetkezeten keresztül dolgozik, hanem rendes munkaviszonyban, ugyanúgy terhelik bérét a járulékok: 8,5%-os egészségbiztosítási járulék és 10%-os nyugdíjjárulék is levonásra kerül a béréből. A diáknak is ugyanúgy kell szja-bevallást készítenie és május 20-ig be kell adnia, mint minden más dolgozónak a munkaerőpiacon.

A diákszövetkezeteket erre találták ki

Vegyük észre, hogy nem csak adminisztratív könnyebbség a diákmunka-közvetítő iskolaszövetkezethez való csatlakozás. Lényegesen több marad a zsebünkben így, hiszen 33,5% helyett csak 15%-ot „veszítünk” a bruttó bérből. A diákszövetkezeti formát tehát kifejezetten arra találták ki, hogy – mivel sokféle adminisztratív terhet átvállal a munkáltatótól – kisebb adókulccsal tudjon foglalkoztatni diákokat, így a célcsoportnak lényegesen több nettó jövedelme marad. Használjuk ki tanulóéveink alatt ezt a nagyszerű lehetőséget, mert utána ránk is ugyanazok a munkaerőpiaci szabályok vonatkoznak majd, mint a munkavállalók többségére! A 15%-os személyi jövedelemadót pedig ne sajnáljuk az államtól, hiszen a mi adónkkal járulunk hozzá például környezetvédelmi, gyermekvédelmi, közterület-fejlesztési és egyéb nemes célok megvalósításához. A felelősségvállalás pedig a tudással, a megismeréssel kezdődik, legyünk hát tisztába, miért kell minden megkeresett jövedelemből vissza is adnunk egy kicsit!


A munkaerőpiac próbája diákszemmel – mesélnek a Diák Center diákjai – A C&A sztori

Petra egy éve dolgozik a vecsési C&A áruházban – a Diák Center hirdetésének köszönhetően.  Valóban, hiszen ez a klasszikus eset, amikor a reklám sikeresen bevonzza az érdeklődőket: Petra még csak gondolkodott a lehetőségeken, amikor a Facebookon megjelenő ajánlat megtalálta. Innen egyenes út vezetett a C&A kasszáihoz. Szerencsés kombináció, hiszen pénzügy és számvitel szakos, HR szakirányos diákként már a mesterség gyakorlati részét tanulhatja. A motivációiról és a diákmunkában rejlő lehetőségekről kérdeztük.

Miért választottad ezt a munkát?

Kiegészítésként kezdtem el fontolgatni a diákmunka lehetőségét, de nem kerestem konkrét állást. Igazából a Facebook hirdetésekből figyeltem fel a C&A-s munkára, így kerestem meg a Diák Centert. Egyetem mellet főleg a szórakozási kiadásaimat szerettem volna fedezni a diákmunkával.

Mire tanít téged ez a munka C&A-ban?

Elsősorban türelmet és a különböző emberekkel való bánásmódot. Jó érzés, amikor a vendégtől azt hallom, hogy „Szeretek a te kasszádba állni.” – ez feltölt. Egy éve vagyok ott, mert szeretem csinálni ezt a munkát annak ellenére, hogy egyes vevők viselkedését néha nem könnyű jól lereagálni.

Hogyan fogod tudni kamatoztatni a diákmunkával szerzett tapasztalataidat a későbbiekben?

HR-esként főleg a sokféle emberrel kapcsolatos tapasztalatok értékesek, a vevőkörben előforduló sokféle személyiség felismerése kincset ér. Itt meg kell tanulnom bánni velük, türelmesen kiszolgálni és kezelni a felmerülő problémákat. Jól kell reagálni a kritikus helyzetekre, ez nagyon hasznos tudás. Végtelen türelmet tanul az ember ilyen helyen.

Mit ajánlanál azoknak a diáktársaidnak, akik hasonló munkára vállalkoznának?

Mindenképpen azt, hogy nagyon türelmesnek kell lenniük az emberekkel. Ez a legelső és legfontosabb a kereskedelemben dolgozóknál. Sok a vásárló, sokfélék és hangosak, családok jönnek, gyerekekkel, akiket néha el kell csendesíteni, hiszen zavarhatják a többi vásárlót. Ráadásul a kasszában komoly felelősséggel kell számolni: folyamatos és kitartó figyelmet igényel a pénzzel való munka. Közben pedig egyszerre kell figyelni a pénzre és az emberekre. Nagyon sok a hibalehetőség, ezért fontos, hogy aki ezt a munkát választja, akarjon tanulni. Csak így tud fejlődni és így fogja jól érezni magát ebben a munkakörben.

Ha most kellene választanod, milyen munkát keresnél?

Több helyen is voltam már diákmunkán, de eddig ez a legszuperebb hely. Sok munkahelyen lenézik a diákmunkásokat, de itt nagyon befogadóak, segítőkészek. Jó a hangulat, jó ide bejárni. Ez nagyon fontos, mert a vásárlók is érzékelik és szívesebben térnek be az üzletbe, ami a mi sikerünk is, nem csak a jó terméké.

Ajánlanád a Diák Centert a munkát kereső egyetemistáknak, főiskolásoknak?

Mindenképpen, hiszen nagyon rugalmasak. A koordinátor rengeteget segít és így könnyű összeegyeztetni az egyetemi programomat a munkával. Másrészt az is fontos, hogy amikor nem tudtam megszokni egy helyet, segítettek váltani: nem a vecsési C&A-ban kezdtem a munkát, de az előtte való helyen nem éreztem jól magam és kértem, hogy változtassunk. A Diák Centernek köszönhetem, hogy megtaláltam a szuper csapatomat és már egy éve itt dolgozom, vecsésen.

 

 

 


Mi lenne a közösségi médiával Photoshop nélkül?

Túl szép, hogy igaz legyen – ismerős? Persze, mindannyiunknak, akik Facebook vagy Instagram fiókkal rendelkezünk. Olyan könnyű hozzáférni az információhoz, hogy már észre sem vesszük, mi igaz belőle és mennyi – ennek viszont komoly veszélyei vannak. Elképesztő hatalom a közösségi média: percek alatt szül influencereket és tesz tönkre életeket, a hírek és az álhírek terjesztésének leggyorsabb csatornája. Érdemes résen lenni, mutatjuk, miért!

A virtuális világ és a felelősség

Nehezen ellenőrizhető és nehezen számonkérhető, ráadásul személytelen: ez a virtuális valóság nagy lehetősége. Úgy tud közzétenni információkat, hogy azok hatásával kapcsolatban minimális a felelősségre vonás esélye és hatékonysága. Így aztán csak a fantázia szab határt annak, hogy mi mindennel etetik a nagyérdemű közönséget ezen a folyamatosan megújuló virtuális színpadon. Egészséges kritikai érzékkel és a túlzásoktól való jogos ódzkodással a hülyeségek egy részét magunktól is kiszűrhetjük, a komolyabb témákban pedig nem árt szakemberrel is beszélni.

Korosztályos veszélyek

Bár a Facebook-felhasználok köre gyakorlatilag az egész emberiség, könnyen belátható, hogy zömmel a fiatalabb generáció „lóg” rajta, így az itt zajló kommunikáció is erre a célcsoportra van kihegyezve. Amitől ez kritikus lehet, az pontosan az életkori sajátosságok: a serdülő- és fiatal felnőttkor az alakíthatóság, formálhatóság, vagyis a befolyásolhatóság ideje. Ilyenkor választunk magunknak példaképeket és keresünk referenciacsoportot, sokszor egy-egy influencer mellett. Pontosan ezt használják ki a szélsőséges nézeteket valló csoportok: így teremthetnek könnyen kapcsolatot újabb és újabb fiatalokkal, hogy szélesítsék táborukat. Óvatosan az ismerkedéssel, különösen a nem leinformálható idegenekkel!

A kis hazugság sem igazság

Egy kis korrekció és a bőr feszesebb, az alak vékonyabb, a haj fényesebb és hosszabb… sorolhatnánk. Többet árt ez a pici hazugság, mint az információ teljes hiánya, mert félrevezető, hiszen elhihető. Meg kell tanulnunk egészséges mértégben kételkedni abban, amit látunk. Mindig hasonlítsuk a valósághoz, az élethez a jelenséget, mert így kiderülhet, hogy a legvékonyabb testalkatok is képesek narancsbőrt produkálni, a gömbölyű idomok is tudnak igényes és vonzó külsőt mutatni és a képek akkor is csak félinformációk, ha nem hazudnak. Lehet, hogy valaki nem fotogén és a fényképeken előnytelen a külseje, de gyakoribb a fordítottja: a beállított kép egy röpke, múló pillanat, ami a hétköznapokban ritkán megismételhető.

Magad vagy a mérce, ezt sose feledd!

Ha józan paraszti ésszel belegondolsz, egyedül saját magadhoz képest tudsz változni. Bárki is legyen az ideál, akire hasonlítani szeretnél, önmagad megismerése nélkül olcsó majmolás lesz az utánzásból. Se nem vonzó, se nem hatékony és vérciki. Egyéniségedről mondasz le, ha a közösségi médiában látott sztárok és önjelölt megmondó-emberek véleményét készpénznek véve követed tanácsaikat. Csakis te magad lehetsz a mérce saját személyiséged és külsőd alakításában, tehát ha jól csinálod, okosan kiszűröd a nem neked való „tuti tippeket” és a lényeggel foglalkozol. Nyilván hasznos ismerni a többi nézőpontot és a közösségi médiában felmerülő témákat, de nem azért, hogy elrabolják a véleményedet és kiüresítsék a fejedet.


A piszkos anyagiak és a malacpersely

Kinek volt már olyan érzése, hogy a pénz nem is szilárd anyag, hanem légnemű, megfoghatatlan, megtarthatatlan valami, ami alighogy bekerül a pénztárcádba, minden lehetséges módon igyekszik kiszabadulni és elillanni onnan? Igen, mindannyiunknak. Diákként nem is csoda, hogy ezt érzed, annyi mindenre kell költened. Van egy jó és egy rossz hírünk: emelkedett a minimálbér, de csak akkor lesz több pénzed, ha eteted a malacot. Akkor viszont, nem kell arra várnod, hogy malacod legyen, mert nem a szerencsén fog múlni, hogy lesz-e pénzed vagy csak egyik fizetéstől a másikig bírja a büdzsé.

Mennyi az elég?

Azt nem tudhatjuk, mindenkinek más-más összeg a következő lépcsőfok. Azt viszont már kimérték a HR-esek, hogy a fizetésemelések hatása például maximum 3 hónapig tart, vagyis úgy tűnik, ennél hosszabb ideig a pénz sem képes motiválni. Marad tehát a jó tanács, hogy a kevésből is meg kell tanulni gazdálkodni, különben olyan sok pénzünk sosem lesz, hogy ne tudnánk elkölteni. 2019-ben havi bruttó 149 000 Ft a minimálbér, ami nettó 126 650 Ft nettót jelent, mivel diákszövetkezeten keresztül dolgozol és csak 15% személyi jövedelemadó terheli a bruttó béredet. Ennél többet is kereshetsz természetesen, de ha teljes hónapot dolgozol, napi 8 órában, akkor ennyit minimum. Mire elég ez a pénz és hogyan oszd be, hogy rendszeres megtakarításod is legyen?

A helyes sorrend a fordított gazdálkodás

Vagyis, mielőtt még a kötelező fizetendőket kipipálod, tegyél félre! Ez aranyszabály, ami akkor is így működik, ha szkeptikus vagy és nem érted, hogyan lehet fordítva gazdálkodni, mi lesz a számlákkal, ha máris a takarékoskodással kezdesz. Az a helyzet ugyanis, hogy miközben igyekszel kifizetni a legszükségesebbeket, a végére maradó összeg nem takarékosságra, hanem költekezésre fog ösztönözni.  A pszichológia lényege, hogy nem fogod elhinni, hogy a maradékból félre lehet tenni és úgy érzed majd, hogy ez különben is szabad pénz, tehát elköltheted. Amennyiben viszont már hónap elején félretettél belőle, a rendszeres költségek kipipálása után maradó összeget valóban kedved szerint használhatod. Felszabadító érzés, hogy még így is lesz pénzed, hiszen gondoskodtál róla, hogy a malacpersely se maradjon éhesen.

Mennyit lehet megspórolni a kevésből?

Inkább ne fix összeget határozz meg, mert nem minden hónapban tudsz ugyanannyit dolgozni és ugyanannyit keresni. Arányokban gondolkodj és diákként már az is szép, ha a 10%-ot mindig tudod tartani. Gondolj bele: amennyiben havonta félreteszel 12 660 Ft-ot, az éves szinten 151 920 Ft megtakarítást jelent. Nem ebből fogsz Malibura utazni, az világos, de arra pont jó, hogy váratlan kiadásokra ne kelljen kölcsön kérned. Ha már többet keresel, érdemes feljebb srófolni az összeget és nyugodtan elmehetsz akár 25%-ig is, élethelyzetedtől függően. A gazdálkodás szakértői szerint ugyanis a sikeres emberek elsőként és minimum ennyit tesznek félre a jövedelmükből, mielőtt bármi másra költenének. Te is közéjük tartozol, nem igaz?

A növekedés pszichológiája

A gazdag ember másnapra tervez, a szegény mára – tartja egy kínai mondás. Mi is tudunk ilyen szólamokat pufogtatni, bár minden divatos bölcsességben van valami. Ha elkezded a takarékoskodást, észre fogod venni, hogy a malacpersely arra ösztönöz, hogy folyamatosan töltögesd. Ha tényleg a polcodon van, először csak a bevásárlásból visszamaradt az aprót szóród bele, majd papírcímleteket is, és nem csak a 10%-on jár az eszed. Életformáddá válik a takarékoskodás, mert sok kicsi, sokra megy. Ez a növekedés nagy trükkje: erőfeszítések nélkül, kis lépésekben áll át a gondolkodásod a tudatosabb, fenntarthatóbb életmódra és szépen lassan elmaradnak a fölösleges, csipp-csupp kiadások, amelyeket eddig észre sem vettél talán. A malacka meg hízik, hízik, míg végül… fialni fog.


Ne bízzuk a macskára az aranyhalat!

 

Tombol a vizsgaszezon, tehát már kijózanodtál a szilveszteri bulikómából. Most éppen az égiekkel üzletelsz és fogadkozol, hogy a tavaszi félévben tuti jófej leszel, többet tanulsz, bejársz minden órára és így tovább, csak most az egyszer ne húzzanak meg a statisztika, római jog vagy anatómia vizsgán. Ismerős? Naná, ahogy az az érzés is, hogy mennyire eleged van már a be nem tartott fogadalmaidból! Idén ezeknek is búcsút vehetnél, nem gondolod? Adunk pár tippet, hogy ne csak a vizsgáid sikerüljenek, de a saját magadnak tett ígéreteidet is könnyebben betarthasd. Különben a macska megeszi az aranyhalat, mielőtt még kifoghatnád!

  1. Amit ígértél, azt kérd is számon magadon!

Kiábrándító, de így van: a magunknak tett ígéreteinket szegjük meg a legkönnyebben, mert nem kell másnak számot adnunk a kudarcról. Sokszor inkább elfelejtjük vagy megmagyarázzuk, hogy ezt miért nem gondolhattuk komolyan, aztán persze szembejön velünk egy sikersztori és kész is a lúzermorál! Az évfolyamtárs, aki lefogyott, a barátnő, aki leszokott a cigiről, a szomszéd, aki már túl van a nyelvvizsgán vagy egy családtag, aki sorsfordító tettét a szemünk láttára hajtotta végre. Keserű szájízzel kapiskáljuk már, miről is maradtunk le: saját magunkról. Ezért fontos, hogy a fogadalomhoz ne csak végső határidő legyen, hanem rész-határidők is, amikor tudatosan szembenézünk a tényekkel.

  • Le kell írni, különben az amnézia felemészti

Mindenki ezt mantrázza és nem érted, miért kell leírni a célokat és a fogadalmakat? Elmagyarázzuk. Az emberi elme úgy működik, hogy a maga javára szereti formálni a valóságot. Amikor valamit megfogadsz, a siker reményéből táplálkozó boldogsághormon és a pillanatnyi adrenalin teljes mértékben elhiteti veled, hogy ez könnyedén sikerülhet. Ilyenkor nem érzed, mennyire lesz kemény az edzés, milyen laposra ülöd majd a hátsód a nyelvvizsgáért és mennyi lemondással jár megszabadulni valamilyen rossz szokástól. Csak azt tudod, hogy ami a fejedben van, az az egyetlen igazság. Aztán jön a másnap, amikor tényleg meg kell izzadni az eredményekért és az agyad átkapcsol vészriadóra, hiszen szeretné a kényelmi állapotot visszanyerni. Ezzel viszont te veszítesz, de ha leírtad a célod, bármit mond neked a kisördög, leszerelheted a „szerződéssel”.

  • Ne légy szigorú, de légy realista!

Jó dolog az extrémsport, de semmilyen olyan célt nem fogsz tudni teljesíteni, ami nem reális. Ideig-óriáig lehet megterhelő, szokatlanul nehéz és nagy változásokat igénylő feladatokat végezni, de nem tartósan. A szervezet lemerül, megbetegszik és tiltakozni fog, ráadásul vésztartalékra kapcsol. Olyan célokat tűzz ki, amelyek a jelenlegi helyzetedhez képest reális tempóban belátható időn belül teljesíthetők, különben egy hónap alatt nem csak feladod, de le is fogod tagadni őket. Légy magadhoz jó: ha túl szigorú vagy, utálni fogod és kifogásokat keresel majd, ha túl engedékeny vagy, a hedonizmus fog legyőzni, de ha igazságos vagy, a belső tartásod megvéd a kilengésektől!

  • Kis falatonként az elefánt is elfogy

Egyszerre csak egy dolgon változtass, de gondoskodj róla, hogy ez a változás folyamatos legyen! Így tudod becsapni az ellenállásra alkalmas elmét és szinte észrevétlenül megváltoztatni a rutinod. Gondolj csak bele: a rossz szokások sem egy hét alatt alakultak ki és a kilók sem egy nap alatt ugrottak fel. Adj időt magadnak a változásra, különben a változás nem fog szóbaállni veled, ez garantált! Sokkal fontosabb, hogy szeresd az új életed, mint az, hogy kampányként tekints egy célra és abban a hitben sanyargasd önmagad, hogy ez úgyis csak időleges. Miért csapnád be magad? A fogyás eredményét sem egy napra tervezed, nem igaz? Szeretnéd, ha mindig csinos maradnál, akkor pedig ez nem egy projekt, hanem a teljes életformád.

  • Ne feledkezz meg a nárcisztikusról!

Jutalmak és ünnepek nélkül csak rutin az élet. Szükségünk van a simogatásra, főleg amikor legyőztük önmagunkat. Változni és változtatni nehezebb, mint létrehozni valami újat vagy valaki mást legyőzni, ezért ünnepeljük meg a sikereinket! A bennünk élő nárcisztikusnak úgy kell az elismerés, mint egy falat kenyér. Miért? Mert belőlünk csak egy van és erre az egy emberre kell tudnunk büszkének lenni egész életünkben. Fogadjuk meg, hogy idén betartjuk a fogadalmainkat! Mi, a Diák Centernél egészen biztosan büszkék leszünk rád, ha sikerül.


Decemberre ne csinálj más programot!

Tuti buli az év vége, hiszen decemberben magasabb órabérrel dolgozhatsz. Nagyjából már vizsgaidőszak van, és ha jól osztottad be az idődet, most koncentrálhatsz a munkára, mert az erőfeszítéseid megtérülnek! Miért lehetséges ez? Nos, ha valaha jártál már boltban karácsony előtt, akkor erre magad is tudod a választ: mert az emberek többsége ünnepek előtt megzakkan, és az éves jövedelme negyedét egyszerre költi el, mintha legalábbis a világvégére készülne. Mindenből több kell ilyenkor, diákból is, aki be tud ugrani az ünnepi szezon sűrűjében egy kis többletmunkára.

Pont időben jön a lehetőség, ragadd meg!

A félév végén nem is árt egy kis fókuszváltás. Mostanáig nagyjából a tanulásra figyeltél és gyűjtögetted a vizsgaanyagot. Pontosan tudod, milyen a vizsgaidőszak-szindróma: ilyenkor végzünk el minden lényegtelen tevékenységet, mert túl hosszú ideig nem bírunk egyhelyben ülni és biflázni az okosságokat. Senki nem hibáztat. Cserébe ajánlunk egy kis kimozdulást, amivel most jobban kereshetsz. Dobd be magad ünnepek előtt, mert most sok állásajánlatnál többet fizetünk! Számíts rá, hogy ezt a lehetőséget sok diák megragadja, tehát minél előbb jelentkezel, annál biztosabb, hogy a decemberi fizud kiemelt bérezéssel működhet. De nem csupán emiatt éri meg.

Ami csak a pörgésben derül ki

Van egy nyugis melód suli utánra? Szuper! Az is nagyon jó, hogy szereted is? Legjobb! Munkabírásod, stressztűrő képességed és az emberekkel kapcsolatos alapvető attitűdjeid viszont pont akkor derülnek ki, ha terhelés alatt is kipróbálod magad. Ezért jók a pörgős szezonmunkák. Lehet, hogy csak csomagolásról van szó, de ünnepek környékén még ez is más sebességre kapcsol. Nem véletlenül fizetünk többet decemberben. Lehet, hogy rendezvényekre, üzletházakba hívnak, hostessként. Emberek százaival találkozni, ugyanazokat a kérdéseket kedvesen megválaszolni – százszor: na, ez sem mindenkinek való, de csak akkor derül ki, hogy passzol-e hozzád, ha kipróbálod.

A jó munkaerő a dolgok sűrűjében terem

Akárcsak a talpraesett munkavállaló. Az a munkáltató, aki a legnagyobb pörgésben számíthat rád, nem fog megfeledkezni rólad, ebben biztos lehetsz. Most, amikor a munkaerőhiány már nem a padláson, hanem a tetőn van, a cégek többsége retteg a karácsonyi forgalomtól. A jó vezető pedig megjegyzi az ügyes és megbízható új munkaerőt és szívesen tesz ajánlatot számára a folytatásra is. Gondol csak bele: az ajándékipar például ebben az időszakban termeli meg az éves bevételének több mint a felét. Ha viszont nincs, aki becsomagolja, kiszállítsa vagy eladja a termékeket, a megélhetésük forog kockán. Szóval, ezért is keresnek a cégek több diákot az év végi hajtásra.

Tapasztald meg a versenyt!

Sok diák szinte csak erre az időszakra tartogatja az erejét, év közben nem végez diákmunkát. Értehető, hiszen a decemberi szezon a legerősebb, ami azt jelenti, hogy verseny van: a munkáltatók is válogathatnak a „fejvadászok” ajánlataiból. Ahhoz, hogy ne maradj le, jelentkezz már most, hogy elsőként kaphasd a lehetőséget! A Diák Centernél is készülünk a karácsony előtti hajtásra, égő telefonvonalakra számítunk. Tudod, hol találsz meg bennünket, ne habozz: írj, hívj vagy gyere be személyesen, hogy kiválaszthassuk a neked megfelelő ünnepi munkarendet!


Gondolkodj vezetőként!

A személyes sikered egyik titka valóban az, mennyire tudsz vezetőként gondolkodni. Már diákmunkásként is ebből származik a legtöbb előnyöd, hiszen, ha megérted, mi jár a főnök fejében, az ujjad köré csavarhatod – kizárólag jó értelemben! Biztos tapasztaltad már, hogy bármennyire laza a diákmeló, néhány fontos szabály rád is vonatkozik. Semmi sem kiábrándítóbb, mint az érthetetlen regulák szerint viselkedni, tehát segítünk megérteni, mit szolgálnak az elvárások, hogy megfelelhess ezeknek.

Hárman párban

Diákmunkát vállalsz nálunk, ezzel összekötjük egy időre az életünket: Te, a Partnerünk, akihez dolgozni mégy és Mi, azaz a DiákCenter. Párban leszünk, mert ún. „soros kapcsolással” működik a viszony: a munkáltatóval is és veled is mi szerződünk. Igen, kitaláltad: mi tartjuk a hátunkat érted akkor is, ha valamit nem a terveid szerint sikerül. Van ilyen, nem egyformák a napok, nekünk sem.

Bár nem szerelmi háromszöget alkotunk, mégsem csupán munkakapcsolat a miénk. Gondolj bele: velünk alapozod meg a karrieredet, mi vagyunk az „ügynökséged”, hiszen mi értékesítjük a szabadidődet. Az ember az ügynökével nem akar ki…tolni, te is légy velünk kíméletes. Szeretnénk például, hogy időben jelezd, ha valami miatt nem tudsz bemenni dolgozni! Miért? Mert akkor nekünk kell találnunk helyettesítőt a munkádra, hogy ne veszítsd el a további lehetőségeidet.

A főnök tényekben gondolkodik

Ha majd te is vezető leszel, jobban megérted, miért nem érdeklik a főnököt a kifogások. Tökmindegy, hogy a macska kölykezett, a vénasszonyok potyogtak vagy éppen bal lábbal keltél, számára a végső tény az egyetlen méltányolható információ: nem vagy itt, tehát nincs, ki elvégezze a munkát. Ilyenkor természetesen új embert kér a Diák Centertől és mi nyilván új diákot küldünk. Magyarán: nem tudunk megvédeni, ha nem időben szólsz, hogy szükséged van helyettesítőre.

Minden munkáltatónak az a jó, ha kiszámítható munkaerővel dolgozhat, ez azonban nem egyenlő a problémamentességgel. Aki emberekkel foglalkozik, pontosan tudja: mindenki életében lehetnek váratlan események, megoldandó problémák. A jó vezető többek között az alapján ítéli meg embereit, hogy miként viselkednek nehéz helyzetekben és mennyire megoldás-orientált a gondolkodásmódjuk. Szóval, ha a főnök nyílt és őszinte kommunikációt tapasztal részedről, könnyebben tolerálja a rendkívüli eseményeket is.

Minél többet fizetünk neked, annál jobb nekünk

A háromlábú székben az a jó, hogy nem billeg: a legstabilabb konstrukció. Mindegyik láb ugyanannyira fontos és bármilyen körülmények között stabilan áll. Persze, ha az egyik láb rövidebb, akkor az ülésre alkalmas része nem lesz egyenes, tehát nem tart meg, ha rátelepszel. A mi munkavállalónk vagy és szeretnénk megóvni téged a csalódásoktól. A legalapvetőbb hát, hogy a szabályokat betartsd velünk és a munkahelyeden egyaránt, hiszen jó ideig még mindketten számítunk rád. A megbízható diákmunkásokból lesznek a csoportvezetők, menedzserek és majd a vezetők, akik – hiszen tudod már – csakis tényekben gondolkodnak.

 


Legyen időd mindenre!

Mindenkinek ugyanannyi van belőle, mégsem egyformán tudjuk kihasználni időnket és ez elég idegesítő is lehet. Diákként bármilyen király az élet – hiszen végre te magad szabod meg, mit kezdesz az időddel –, nem is olyan egyszerű úgy szervezni magunkat, hogy mindenre jusson és ne azt érezzük: folyton lemaradunk valamiről. Adunk pár tippet, hogyan tudod összeegyeztetni a tanulást és a szabadidőt a diákmunkával, amiből esetleg mindkettőt finanszírozod.

Az a fontos, amire időt szakítasz

Sajnos, bármennyire is közhelyes, egyszerre csak egy dologgal tudunk foglalkozni. Tehát, arra szánjuk az időt, ami a legfontosabb: a prioritások fogják meghatározni hatékonyságunkat. Legyünk résen és elsőként a prioritásokat állítsuk fel! Érdemes a tervezésre elegendő időt szánni, mert ezen áll vagy bukik a tervünk sikere. Nem feltétlenül sok időt kell tölteni a legfontosabb dolgokkal, sokkal inkább rendszeresen kell elegendő időt szánni rájuk. Ebben legyünk nagyon tudatosak! Ha például szükséged van pénzre, diákként a pihenés és a tanulás után a munka lesz a harmadik legfontosabb dolog és a szórakozás hátrébb sorolódik a listán.

Mennyi időt vesz igénybe egy tevékenység?

Sokan az alapoknál csúsznak meg határidőkkel, szervezéssel, időbeosztással. Anélkül ugyanis, hogy ismernénk, mennyi időbe telik valamit elvégezni, nem tudunk pontos időbeosztást készíteni. Az biztos, hogy a szükséges pihenőidő nem nagyon rövidíthető le, tehát elsőként önismeretünkre hagyatkozva mérjük fel, mennyi alvásra van szükségünk. A 24 órából ez az idő ugyanis a továbbiakban tabu. Az iskolai elfoglaltságok félévente változnak, de adott félévre pontosan tudjuk az óraszámot és az órarendet, tehát ez is adott. Ez után következhet a diákmunka: mennyi pénzre van szükségünk és mennyi időt tudunk erre szánni – ez a kérdés. A DiákCenternél segítünk kialakítani a számodra megfelelő munkabeosztást: együtt kiválasztjuk a legalkalmasabb ajánlatot és felkészítünk, hogy a legtöbbet hozd ki magadból.

A kevesebb néha több

Ha valamit kétszer annyi idő alatt csinálunk meg, mint amennyit igénybe venne, nemcsak az időnket, de az energiánkat is pazaroljuk. Például munka vagy tanulás közben ne nézegessük folyton a facebook-ot, ne netezzünk és ne csevegjünk hosszasan telefonon, mert saját időnket pazaroljuk. Nem beszélve arról, hogy az elvégzett munka (legyen az dolgozat, tanulás vagy diákmeló) örömmel és energiával tölt el. Mindahányszor befejezünk egy fontos feladatot, újabb erővel töltődünk fel. Ezzel gyakorlatilag saját lelki, mentális egészségünket védjük és persze több időnk marad pihenésre, szórakozásra, utazásra – bármire, amit szeretnénk.

Őrizzük meg rugalmasságunkat!

Ne aprózzuk szét magunkat! Válasszunk kevesebbet és hagyjunk időt a szünetekre, regenerálódásra is! Gondoljunk a váratlan eseményekre is! Amit ugyanis eltervezünk, ritkán valósul meg pontosan abban a formában, ahogy eltervezzük. Például jelentkezünk diákmunkára, megkapjuk a beosztásunkat és délután 2-kor odajön a vezető, hogy felajánlja: amennyiben tudunk vállalni túlórát, duplán megfizeti. Nos, ez a lehetőség a pénztárcánknak biztosan szimpatikus lesz és ha nem tábláztuk be magunkat teljesen, el is tudjuk vállalni.

A naptárad a legjobb barátod

Egyetlen helyen legyen minden teendőd: a naptáradban!  A telefonod még emlékeztet is a teendőidre, tehát csak rögzítsd fel a programokat azonnal. Nem kell észben tartani, csak pontosan vezetni az újdonságokat is. Az egyetemi órák beosztása adott, tehát diákként ez jó kiindulópont lehet. Az órarendedet félév elején magad is tudod befolyásolni, ha már számítasz rá, hogy dolgozni is fogsz. Annyi órát vegyél fel a kötelezőkön kívül, amennyit valóban teljesíteni is tudsz. A vizsgákkal ugyanez a helyzet: a közelgő vizsgaidőszakra meghirdetett időpontokat ahhoz igazítsd, hogy milyen egyéb rendszeres dolgod van még időközben.

Nem vagy egyedül

A DiákCenter azért van, hogy segítsen érvényesülni a munkaerőpiacon még tanulmányi éveid alatt. Pontosan tudjuk, milyen sokféle egyetemi elfoglaltságod van és mennyire itt az ideje a bulizásnak is. Élő ember nem képes a 24 órából 25-öt varázsolni, ezért mi inkább abban segítünk, hogyan tudod a magad igényeire és tempójára szabni a teendőidet. Gyere be hozzánk egy beszélgetésre, ha tanácstalan vagy, de akkor is, ha csak egy kicsit megszusszannál, és oszd meg dilemmáidat velünk! Együtt okosabbak lehetünk! Írd be a naptáradba a DiákCentert! Várunk szeretettel!