Az első az igazi? Biztos vagy benne? | Diák Center

Kérlek, könyörgöm, ne légy, mert ez még a szerelemben sem feltétlenül igaz. Élj, hogy élni hagyj majd másokat és neked is legyen esélyed életben maradni – a lelkednek különösen! Arról van szó ugyanis, hogy hóbortos, kalandvágyó ifjú fejjel nem feltétlenül látjuk a nekünk legmegfelelőbb életformát és foglalkozást. Idő kell az önismerethez és a puding próbája az evés. Nem fogjuk megúszni a saját kanyarjainkat, bármennyire egyenesen próbáljuk tartani a kormányt.

Ezért olyan fontos a diákmunka

Kell, mint egy falat kenyér, mert ki kell próbálnod magad többféle szerepben és szakmában még mielőtt hűségesküt tennél egyetlen királyfinak. A boldogság kék madarát figyeld és megmutatja, merre visz a valódi utad! Miért van szükséged erre? Legfőképpen azért, mert a térkép nem a terület: hallottad már ezt a mondást? Naná! Akkor pedig azt is tudod, mit jelent: a kép, ami a fejünkben, a képzeletünkben él egy szakmáról, nem fedi a valóságot. SOHA. És ez a kulcsszó. Sosem tudunk megtanulni egy szakmát anélkül, hogy ki ne próbálnánk. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a szerelemmel is ez a gond: az elmélet és a gyakorlat között olykor mérföldek vannak és nem mindig a gyakorlat javára.)

Képzeld csak el, hogy egy szakmát, amit majd egy életen keresztül művelhetsz, fejben megtanulsz, majd amikor kipróbálod, kiderül, hogy nem is szeretnél ezzel foglalkozni. Rászántál éveket, még le is diplomáztál, aztán tessék: mehet az egész a levesbe! Na, ezt nem akarod!

A csúf, a szép és a jó

Nem egy filmcím, de annyi biztos, hogy legalább három utad van a pályaválasztási „mennyország” kapujában. A csúf már előre taszít, azaz vannak munkák, amelyektől ösztönösen távol tartod magad. Tiszta sor és nagy kincs, hogy ezt már tudod. Különben is, a megérzéseidre később is nagy szükséged lesz.  A szép csábító, de ez az, ami akár szemfényvesztő is lehet, ha nem vigyázol. Ezt feltétlenül ki kell próbálnod! Ha beválik, akkor az lesz a , vagyis a Te utad.

A számok, a betűk, az emberek vagy a természet?

Melyik van rád olyan hatással, hogy bárhol vagy, nem tudsz szabadulni? Mi köt le akkor is, ha nem kell semmit csinálnod, főleg nem munkát? Ez lesz ugyanis az iránytű fő mozgatórugója. Lehet, hogy még nem is vagy tisztában vele, melyik irányban vannak erősebb kötődéseid, csak azt érzed, neked folyton beszélned kell, emberekkel kell foglalkoznod és mindig, mindenre van helyes válaszod. Lehet, hogy kommunikációs és marketinges irányban kéne kutakodnod? Esetleg szociális területen, ahol alapvető, hogy altruizmusod, empátiád a mindennapok „fegyvere”? Esetleg pedagógusként lennél a helyeden leginkább, gyerekekkel?

Van az a pénz, amiért állandóan a pénz érdekel: ilyen is lehetsz és ez is legalább annyira izgalmas, mint az összes többi szakma. A jó pénzügyes életmentő is lehet és nagyon menő, persze. Nem kell a rizsa, csak számolsz és csinálod, hiszen az a tuti, amit számokkal is ki lehet mutatni. Vagy inkább méricskélnél és terveznél hozzá? Esetleg programoznál vagy kutatnál? A lényeg, hogy a matek elvarázsol és ebből akarsz megélni. Ezer módja van, ne aggódj!

A nyelv a valódi fegyver és a szavak és érzések nagymestere csakis az anyanyelven megszólaltatott míves szöveg. Betű-fanatikus vagy? Ne szégyelld! Téged arra találtak ki, hogy a többieknek már ne is kelljen megszólalniuk. Egy részük hálás lesz, a másik felük gyűlöl majd és a pengeélen ott táncolsz majd te, a bölcsész és varázsolsz a szavakkal. Királyság! Életművész-palánta vagy!

A natúr valóság: állatok, föld, természeti jelenségek – ez éltet, itt érzed magad a legjobban. A biológiát amúgy sem fogod megúszni, de rengeteg olyan szakma van, ami ebből nő ki és téged is felnevel az álmaidhoz. Szuper orvos vagy állatorvos leszel, nagyszerű kertész, elszánt kutató és megrögzött természetvédő – csak úgy, hobbiból!

Próbáld ki magad többféle szerepben!

Ha én lennék az emberminiszter, kötelezővé tenném a pályaválasztási kalandot. De nem én vagyok, így csak ajánlani tudom. Szintek és munkatípusok szerint érdemes nagyon különböző területeken eltölteni egy kis időt, hogy ráérezzünk a dolog ízére. Így fogjuk megtudni magunkról például, hogy meddig terjed a monotónia tűrő képességünk: végezzünk szalagmunkát! Kemény fizikai munkával azért is érdemes próbálkozni, hogy kiderüljön, erőnk és türelmünk meddig támogat a pályán és mi az első gondolatunk, amikor már menekülnénk. Nem mellesleg: könnyebben észrevesszük és tiszteljük majd a kékgallérosok munkáját.

Humán szférában kell a legtöbb türelem, oda kötélidegzet való. A kedvesség is elfogy egyszer és akkor baj van, ha nincs kitartás és elszántság. Próbáljuk ki magunkat szociális területen, ügyfélszolgálatokon, rendezvényeken, animátorként és kiderül, mennyire szeretjük az embereket. A multik világa másfajta kihívás. Ott a hierarchiában és a pontos szabályrendszerben, a világos keretek és elvárások közötti működést tapasztalhatjuk meg. Ha való nekünk ez a rendezettség, és jól érezzük magunkat benne, komoly karriert is kezdhetünk ilyen cégnél.

Mindenki szeretne minél előbb vezető lenni. Ne kíméljétek magatokat! Vállaljatok felelősséget, kockáztassatok és legyetek példaképei beosztottaitoknak! Ha sikerül, valóban jó vezetővé válhattok, ha nem, érdemes kicsiben kezdeni. Az érési folyamatokat nem fogjuk tudni megúszni.

Írta: Diák Center
Regisztrálj és értesülj friss munkáinkról!