Amire mindenképpen oda kell figyelned a nyári munkavégzés során | Diák Center

Nyaralásra eszünk be jut naptejet vinni, de ugyanilyen fontos a megfelelő védelem a kinti nyári munkák idején is. Nem is gondolunk rá, hogy a munkakörnyezetben is oda kell figyelni a kórokozókkal szembeni védelemre, pedig elég okunk van az óvatosságra. Nézzük a leggyakoribb veszélyeket, amellyel a nyár és a nyári munkavégzés az egészségünket fenyegeti.

Bogarak, szúnyogok, kullancsok

Alapjáraton is viszolygunk tőlük, de a nyári melegben nagyobb eséllyel találkozunk hatlábú élősködőkkel. A szúnyogok csípésétől nem egyszerűen a kellemetlen viszketés miatt kell óvakodni, hanem a betegségek miatt is, amit terjesztenek. A kullancsról nem is beszélve. Tegyük fel, hogy éppen fesztiválozol és zöld környezetben vagy. Nem árt szúnyogriasztót is használnod, de ha ilyen helyre mész, kullancsok elleni oltás is javasolt.

Vendéglátásban dolgozók tudják, hogy érdemes résen lenni a darazsak és méhek látogatásai miatt is. Miközben mi édes italokat és fagyit szolgálunk fel, a kis betolakodók is szívesen lakmároznának a nyalánkságból. Mielőtt megfogjuk a tányért vagy a poharat, nézzünk szét, nem vendégeskedik-e egy ilyen zümmögő jószág a szélén. Megéri elővigyázatosnak lenni, mert a csípések sok kellemetlenséget okoznak.

Le is éghetsz, ha nem vigyázol

A balatoni szezon nagyszerű lehetőség a kellemeset a hasznossal összekapcsolni. Lehetsz pincérlány, aki naphosszat a strandolókat szolgálja ki és nem is veszed észre, de a nap sugarai téged sem kímélnek. Naptejet vagy fényvédő krémet mindenképpen használj leégés ellen, különben fájdalmas következményei lesznek. Választhatsz egy cuki kis kalapot is, ha szabad ég alatt kell dolgoznod, így a napszúrást is elkerülheted.

Vírusok, baktériumok és gombák

Valahogy ezeket sem szívesen vinnéd haza egy hosszú nyári nap után. Vizes környezetben istenien szaporodnak, te pedig a poharakat és a tálcákat hozod-viszed, mosogatsz, pénzzel jársz – csak ne felejtsd el fertőtleníteni a kezed időnként! Igényes helyeken természetes, hogy a konyhai kézmosónál fertőtlenítő-adagoló is van. Fontos, hogy munka közben ne érj az arcodhoz és a szádhoz, ne vidd tovább a kezedre kerülő baktériumokat.

A higiénia a HPV-től is megvédhet

A HPV vírusról azért is érdemes külön beszélni, mert nedves környezetben könnyen terjed és nagyon komoly problémákat okozhat. Az egyszerű szemölcstől, ami többnyire ártatlan, bár kellemetlen következménye a vírusfertőzésnek, egészen a méhnyakrákig terjed a skála, ráadásul a rezisztens vírus lappangási ideje hosszú, akár hónapokig is eltarthat. Legyünk résen, ne használjunk közös tisztálkodási eszközöket, törlőkendőt sem!

A légkondi és a nyári kalapkúra

Nyáron megfázni elég ciki, akkor is, ha a kalapkúra mámoros gyógyulással kecsegtet. Amellett, hogy a kinti és a benti hőmérséklet közötti különbség ne legyen túlságosan távol egymástól, a legfontosabb tanács mégis az, hogy légkondit csak szükség esetén! Egyrészt nem tudhatjuk, hogy a készüléket mikor tisztították utoljára és milyen bacilusokkal fújja tele a helyiséget, másrészt pedig, ha ki-be járkálunk és a szervezetünk állandó hőingadozást érzékel, csökken az ellenállóképességünk. receptoraink ugyanis nem fogják tudni, hogy a melegtől vagy a hidegtől kell védeniük bennünket.

Inni, de mit?

Először is vizet és ebből annyit, amennyit a szervezet megkövetel az adott munkavégzés során: nagy melegben konyhai munkán állandóan hidratáljunk. Ne csodálkozzunk, ha elfogy 3-4 liter víz is, mire az utolsó vendég után bezárjuk a strandbüfét. Irodai környezetben sem mellékes, de itt elegendő lehet kevesebb is, napi 2 liter. Vizet és csakis saját palackból vagy pohárból. Nagyon fontos, hogy még szívószállal se igyunk más poharából, mert a kórokozók így is bekerülhetnek az innivalóba.

Cukrozott üdítőkkel csínján, akkor már inkább egy friss gyümölcsökből készült jeges turmix legyen a hűsítő italunk. A természetes gyümölcscukor lassabban szívódik fel, de tovább is tart a hatása.

Poratkák, pollen és allergiás tünetek

Az allergia hálátlan úri huncutság. Mire kiderül, mire vagyunk allergiások, telesírjuk a kispárnát és több tekercs papír bánja. A nyári szezonban szinte elkerülhetetlen, hogy valami allergizáló növénnyel találkozzunk. Ha tudjuk, hogy gondot okoz, lehetőleg kerüljük az ilyen környezetet vagy készüljünk rá már a munka elvállalása előtt.

 

Írta: Diák Center
Regisztrálj és értesülj friss munkáinkról!