Álláskereső fiatal vagy? Ezt tanácsolják neked a Diák Center koordinátorai | Diák Center

Kíváncsi vagy, hogyan zajlik a jelentkezési folyamat, mik az előnyei a diákmunkának, mire kell figyelni, amikor elvállalsz egy állást, és milyen előnyökre számíthatsz a diákszervezet tagjaként? Tarts velünk a kulisszák mögé, és Kovács Dóra és Molnár Júlia, a Diák Center koordinátorai minden kérdésedre választ adnak!

 

– A Diák Center koordinátoraiként nagyon összetett feladatkörben kell helytállnotok. Hogy zajlik ez a gyakorlatban? 

 

– Valójában a munkánk egy folyamatos, kétoldalú kapcsolattartás: a minket megbízó cégekkel, és a hozzájuk kiajánlott diákokkal is szoros napi kapcsolatban állunk. Amikor a megbízók megkeresnek bennünket egy új állással kapcsolatban, arról minden információt feljegyzünk, majd álláshirdetés, Facebook- és Instagram bejegyzés formájában közzé is tesszük. A hirdetésből kiderül, hogy melyik céghez, milyen munkakörre, heti hány napra, milyen beosztással keresünk diákokat. A jelentkezést követő első lépcsőfok a telefonos beszélgetés, és általában már ekkor kiderül, hogy a jelöltünk alkalmas lehet-e az állás betöltésére, illetve az ő elvárásainak is megfelel-e a munka. Ha igen, akkor hozzá láthatunk a papírmunkához, de szerencsére ez ma már online is intézhető: először a Diák Centerhez kell regisztrálni, majd tagsági megállapodást kötünk, bejelentjük a diákot, végül megbeszéljük a munkába állás időpontját. Ez azonban még csak a kezdet! 

 

– Miben számíthat rátok a munkába álló diák? 

 

– Természetesen mindenben, hiszen a munkáltatóval szerződő felek mi vagyunk, így mi is vállaljuk a felelősséget az együttműködésért. Ha bármi probléma, esetleg konfliktus merül fel, mindkét felet meghallgatjuk, és megpróbálunk megoldást találni rá. Előfordul, hogy egy diák valamiért nem érzi jól magát az adott munkakörben; ilyenkor igyekszünk alternatívát találni, és másik állást felkínálni – ha egyébként más probléma nem merült fel az együttműködésben. Az is megeshet, hogy a munkáltató emel panaszt a diák miatt, de ezek egy része csak félreértés – ezért is fontos a nyílt, őszinte kommunikáció, melyet a mindennapokban is igyekszünk erősíteni a jelentkezőkkel. 

 

– Milyen tanácsokkal látnátok el a munkát kereső fiatalokat? 

 

– Vegyék komolyan a diákmunkát! Sokszor szembesültünk már azzal, hogy a fiatalok alábecsülik ezt a lehetőséget a “rendes” munkával szemben, pedig ugyanúgy számítanak rájuk ebben a szituációban is, mint később egy olyan munkahelyen, ahol már ők szerződnek az adott céggel, és a megélhetésük múlik rajta. Egy mindennapos példával élve: sok üzletben megengedik a diákoknak, hogy a telefonjukat használják, de kizárólag a szünetekben. Ezzel szemben van, aki nem tudja megállni, hogy ne vegye elő chatelni a mobilt munkaidőben is, és érthető, ha ez felbosszantja a munkáltatót. Azt tanácsolnánk a fiataloknak, hogy tekintsék a diákmunkát egyfajta “bemelegítésnek” a felnőtt évekre, és törekedjenek ez idő alatt is jó ajánlásokat gyűjteni, munka kapcsolatokat kiépíteni, hiszen később akár még profitálhatnak is belőle. 

 

– Milyen munkakörök a leggyakoribbak mostanában a Diák Centernél? 

 

– Sok call centeres állást kínálunk, amik azért is népszerűek, mert egy részük otthonról végezhető. Gyakoriak az üzletekben betölthető munkakörök is, mint amilyen az eladó, kasszás, vagy leltározó. Néhány hónap múlva pedig várhatóan megnövekszik a vendéglátáshoz kapcsolódó állásajánlatok száma, és fagyizókba, cukrászdákba, vagy éttermi munkákra is lehet majd jelentkezni.

 

– El lehet rontani egy diákcenteres jelentkezést? 

 

– Dehogy! Viszont fontos, hogy ha valaki megpályázna egy állást, ne csak kommenteljen a hirdetés alá, vagy annyit írjon, hogy “érdekel”, hanem üzenetben, email-ben vagy telefonon néhány szóban fejtse ki, pontosan melyik állásra gondol, melyik városban – hiszen az ország egész területén jelen vagyunk, és egyidejűleg több különféle munkát is hirdetünk. Néhány apró támpont megadása után viszont már biztos, hogy mindenkinek segíteni tudunk megtalálni álmai állását!

 

Ha te is diákmunkát keresel, kövesd friss állásajánlatainkat weboldalunkon, Facebook- és Instagram-oldalunkon, és csapj le a neked tetsző lehetőségre, hiszen koordinátoraink, Dóra és Júlia mindenben segítenek, hogy gyorsan, könnyedén hozzájuss az álommelóhoz!

Írta: Diák Center
Regisztrálj és értesülj friss munkáinkról!