A piszkos anyagiak és a malacpersely | Diák Center

Kinek volt már olyan érzése, hogy a pénz nem is szilárd anyag, hanem légnemű, megfoghatatlan, megtarthatatlan valami, ami alighogy bekerül a pénztárcádba, minden lehetséges módon igyekszik kiszabadulni és elillanni onnan? Igen, mindannyiunknak. Diákként nem is csoda, hogy ezt érzed, annyi mindenre kell költened. Van egy jó és egy rossz hírünk: emelkedett a minimálbér, de csak akkor lesz több pénzed, ha eteted a malacot. Akkor viszont, nem kell arra várnod, hogy malacod legyen, mert nem a szerencsén fog múlni, hogy lesz-e pénzed vagy csak egyik fizetéstől a másikig bírja a büdzsé.

Mennyi az elég?

Azt nem tudhatjuk, mindenkinek más-más összeg a következő lépcsőfok. Azt viszont már kimérték a HR-esek, hogy a fizetésemelések hatása például maximum 3 hónapig tart, vagyis úgy tűnik, ennél hosszabb ideig a pénz sem képes motiválni. Marad tehát a jó tanács, hogy a kevésből is meg kell tanulni gazdálkodni, különben olyan sok pénzünk sosem lesz, hogy ne tudnánk elkölteni. 2019-ben havi bruttó 149 000 Ft a minimálbér, ami nettó 126 650 Ft nettót jelent, mivel diákszövetkezeten keresztül dolgozol és csak 15% személyi jövedelemadó terheli a bruttó béredet. Ennél többet is kereshetsz természetesen, de ha teljes hónapot dolgozol, napi 8 órában, akkor ennyit minimum. Mire elég ez a pénz és hogyan oszd be, hogy rendszeres megtakarításod is legyen?

A helyes sorrend a fordított gazdálkodás

Vagyis, mielőtt még a kötelező fizetendőket kipipálod, tegyél félre! Ez aranyszabály, ami akkor is így működik, ha szkeptikus vagy és nem érted, hogyan lehet fordítva gazdálkodni, mi lesz a számlákkal, ha máris a takarékoskodással kezdesz. Az a helyzet ugyanis, hogy miközben igyekszel kifizetni a legszükségesebbeket, a végére maradó összeg nem takarékosságra, hanem költekezésre fog ösztönözni.  A pszichológia lényege, hogy nem fogod elhinni, hogy a maradékból félre lehet tenni és úgy érzed majd, hogy ez különben is szabad pénz, tehát elköltheted. Amennyiben viszont már hónap elején félretettél belőle, a rendszeres költségek kipipálása után maradó összeget valóban kedved szerint használhatod. Felszabadító érzés, hogy még így is lesz pénzed, hiszen gondoskodtál róla, hogy a malacpersely se maradjon éhesen.

Mennyit lehet megspórolni a kevésből?

Inkább ne fix összeget határozz meg, mert nem minden hónapban tudsz ugyanannyit dolgozni és ugyanannyit keresni. Arányokban gondolkodj és diákként már az is szép, ha a 10%-ot mindig tudod tartani. Gondolj bele: amennyiben havonta félreteszel 12 660 Ft-ot, az éves szinten 151 920 Ft megtakarítást jelent. Nem ebből fogsz Malibura utazni, az világos, de arra pont jó, hogy váratlan kiadásokra ne kelljen kölcsön kérned. Ha már többet keresel, érdemes feljebb srófolni az összeget és nyugodtan elmehetsz akár 25%-ig is, élethelyzetedtől függően. A gazdálkodás szakértői szerint ugyanis a sikeres emberek elsőként és minimum ennyit tesznek félre a jövedelmükből, mielőtt bármi másra költenének. Te is közéjük tartozol, nem igaz?

A növekedés pszichológiája

A gazdag ember másnapra tervez, a szegény mára – tartja egy kínai mondás. Mi is tudunk ilyen szólamokat pufogtatni, bár minden divatos bölcsességben van valami. Ha elkezded a takarékoskodást, észre fogod venni, hogy a malacpersely arra ösztönöz, hogy folyamatosan töltögesd. Ha tényleg a polcodon van, először csak a bevásárlásból visszamaradt az aprót szóród bele, majd papírcímleteket is, és nem csak a 10%-on jár az eszed. Életformáddá válik a takarékoskodás, mert sok kicsi, sokra megy. Ez a növekedés nagy trükkje: erőfeszítések nélkül, kis lépésekben áll át a gondolkodásod a tudatosabb, fenntarthatóbb életmódra és szépen lassan elmaradnak a fölösleges, csipp-csupp kiadások, amelyeket eddig észre sem vettél talán. A malacka meg hízik, hízik, míg végül… fialni fog.

Írta: Diák Center
Regisztrálj és értesülj friss munkáinkról!